Webquest: Històries viscudes, històries de vida
Guia del Visitant -Contextualització

Imprimir aquest qüestionari

En aquestes pàgines d'internet trobaràs dades, imatges, sons, cartells de la guerra, cançons, que et permetran comprendre la història de Montserrat.
En aquesta guia del visitant, hi trobaràs els recursos web i les consignes per a navegar...

Montserrat narra que van fugir gairebé finalitzada la guerra civil. Mireu en aquesta pàgina http://www.idep.es/juliansite/bombardeo/catalan/intro.html les imatges de la ciutat de Barcelona i les conseqüències de la guerra als seus carrers i escolta els sons dels bombardeigs.


Què creieu que haurà sentit Montserrat durant la guerra?

 

 

 

 

Montserrat explica que va fugir amb els seus pares de Catalunya. Mireu les imatges d'aquesta pàgina http://www.cervantesvirtual.com/portal/Exilio/imagenes.shtml i amplieu les següents fotografies (feu-les grans): -Huida hacia el exilio, -Columna de refugiados, Gerona, 1939 y -Mujeres y niños saliendo de España.


Compareu la descripció que Montserrat fa de la seva fugida amb les imatges
que has vist a aquestes fotografies.

 

 

 

 

Montserrat diu que el primer lloc on va arribar va ser França. Compara el seu relat amb el d’aquesta pàgina: http://platea.pntic.mec.es/~anilo/abuelos/marco8.htm . Mireu el punt 3 anomenat "l'exili".


Quines coses va sentir la família de Montserrat quan va marxar de Catalunya?
Després d’anar a França què van fer?
Van fer el mateix recorregut que el que s’explica a aquesta pàgina?

 

 

 

 

 

 

 

Montserrat recorda que, vivint a Buenos Aires, es realitzaven reunions entre republicans on s'entonaven les cançons de la guerra civil. Cerqueu en aquesta pàgina http://www.idep.es/juliansite/bombardeo/catalan/intro.html la secció "cartells republicans", observa els cartells i escolta les cançons.
Si voleu, escolteu també les cançons d’aquesta pàgina: http://personales.ya.com/altavoz/canciones.htm


Què et semblen els cartells i les cançons? Quines sensacions i sentiments transmeten?

 

 

 

 

Montserrat recorda que a Buenos Aires hi havien llocs que ella visitava sovint, com ara el Casal de Catalunya. Visiteu aquesta pàgina, http://www.casal.org.ar/catala/frame.htm i mireu les seccions "seu social" i "història". Cerqueu les activitats que Montserrat explica a la seva història.


Quines altres activitats es realitzaven al Casal durant l’època que hi va assistir la Monsterrat ?

 

 

 

 

Montserrat comenta que no va ser fàcil aconseguir el permís de residència a l’Argentina. Llegiu aquest text escrit per una historiadora i respon:

“La Argentina, que había recibido a millones de inmigrantes desde 1880, cerró sus puertas a partir de 1930. Cuando se produjo el estallido de la Guerra Civil española en 1936, apareció en el gobierno argentino la preocupación por el posible ingreso de los refugiados españoles, considerados "extranjeros indeseables". Durante 1938 se incrementaron las trabas para los extranjeros que quisieran emigrar a la Argentina, en particular los refugiados, tanto judíos como españoles republicanos. Los cónsules argentinos en el exterior fueron instruidos para suspender visas de ingreso al país, e incluso permisos ya acordados en Buenos Aires fueron revisados y en muchos casos anulados. El fin de la Guerra Civil en abril de 1939 y el estallido de la Segunda Guerra Mundial a los pocos meses no hizo más que empeorar la situación de los republicanos españoles exiliados en Francia.
Dora Schwarzstein en “La llegada de los republicanos españoles a la Argentina”, Estudios Migratorios Latinoamericanos, 37, CEMLA, Buenos Aires, 1997, pp. 423-447.

Coincideix les paraules d’aquesta historiadora amb las de Montserrat? En quines coses?