LLUNA


És l'únic satèl·lit natural de la Terra i l'únic astre del Sistema Solar que podem observar en detall a ull nu o amb instruments senzills.

De tot el Sistema Solar és l'astre del qual sabem més coses, a part de la Terra (que és on vivim).

La Lluna fa voltes a l'entorn de la Terra de la mateixa manera que la Terra fa voltes a l'entorn del Sol.

La Lluna triga aproximadament 28 dies a donar la volta a la terra.

La superfície de la Lluna està formada per roques. Hi trobem: cràters, esquerdes i marques ocasionades pels impactes dels meteorits.

Com que no té atmòsfera, a la Lluna, no hi ha núvols que no ens deixin veure la superfície. Fins i tot sense prismàtics s'hi poden observar parts més fosques i parts més clares, que antigament es creia que corresponien a mars i terres.

Galileu a l'observar a través del telescopi la superfície lunar va distingir-hi dues zones:

1a- A les regions fosques les va anomenar «mars» (no tenen aigua i són planícies amb pocs cràters).

2a- L'altra zona és més brillant, i representa regions més elevades amb molts cràters.A la superfície lunar també existeixen cadenes de muntanyes.

Com que la Lluna gira a l'entorn de la Terra, la llum del Sol li arriba des de posicions diferents, que es repeteixen en cada volta. Són les fases Lunars. Això fa que la lluna no sempre tingui el mateix aspecte. De vegades només se'n veu una part.

El 20 de juliol de 1969, Neil Armstrong es va convertir en el primer home que trepitjava la Lluna, formant part de la missió Apol·lo XI.